Terningkast 6:Uhyggelig sterkt
Artikkeltags
“Sinna mann” er blitt en uhyggelig sterk historie om vold mot barn, men også en fortelling om at det nytter å si fra.
Er det min feil at pappa blir sånn? Jeg lover at jeg skal bli annerledes. Jeg skal ikke rope høyt, jeg skal til og med slutte å puste. Bare du slutter å slå”.
Det er dukken Boy som sier dette i stykket “Sinna mann” med Egal teater. Et samarbeid mellom Nordland Teater og redd barna har gjort det mulig å sette opp denne forestillingen der fokus settes på barn som opplever vold i hjemmet. Beskjeden i stykket er klar. Gi beskjed før det er for seint.
Vi får oppleve uhyggelig skremmende teaterkunst på scenen. Der en dukke synliggjør barns frykt for at det er deres feil at foreldre slår og hvor urettferdig det er. På en pedagogisk måte får vi også se at det nytter å si fra. Dette er en beskjed som ikke kan sies klart nok. Barn skal ikke slås og de som ser at slike uhyrligheter skjer har en plikt til å si fra om problemet. Det er vår plikt som voksne å sørge for at slike overgrep ikke skjer og det viser stykket på en fortreffelig måte. Dette stykket ble vist for barn som går i tredje klasse. Altså ganske unge mennesker og det er klart at mange av disse ble redde under forestillingen, men det er også poenget. Vold er skremmende og det treffer nok barna på en bunnsolid måte.
Etter forestillingen var det satt av tid til diskusjon med barna og på den måten blir nok en del uklarheter opplyst. Men fy flate for en forestilling dette var. Til å være første dag i Vinterlysfestivalen så peker pilen bare oppover og jeg tror at hvis dette er noe man skal legge lista etter så blir dette noen dager med ekstremt høy kvalitet. Rett og slett glimrende.
Viktor Leeds Høgseth
Øivind Aschjem
Fullt hus for Sinna mann
Det er dessverre mange barn som har en far eller en mor som slår, eller på annen måte skader barna sine. Dette var tema da 400 barnehageansatte var samlet i Ælvespeilet torsdag 24. januar.
I foajeen møtte deltakerne utstillingen «Hvis klær kunne fortelle». Den ga en innledning til kveldens tema. Utstillingen viste blant annet klær som har tilhørt barn som har vært utsatt for vold og overgrep. Det er klærne som forteller de sterke historiene.
Øivind Aschjem er mannen bak utstillingen. Han var også kveldens konferansier. Aschjem er leder i Alternativ til Vold i Telemark. Siden 1984 har han arbeidet med bekjempelse av familievold og hjulpet familier og barn som utsettes for vold, overgrep og omsorgssvikt hjemme.
Med barnets perspektiv og stemme
Første innslag på scenen var teaterstykket «Sinna mann», fremført av égal teater. Det handler om gutten Boj. Han bor sammen med mamma og pappa. Pappa er voldelig.
Stykket beskriver usikkerheten, uroen og dramatikken når den ellers snille pappaen i familien forandrer seg og blir «sinna mann». Når Boj betror seg til kongen, skjer det noe.
Barnepsykolog Magne Raundalen
Barn som opplever vold er redde og holder ofte disse hemmelighetene for seg selv. Dette var også tema i foredraget til kveldes hovedgjest; Magne Raundalen.
Raundalen er barnepsykolog og en av Norges mest kjente fagpersoner som jobber med barn i krise. Det kan være kreftsyke barn, barn som er blitt mobbet og flyktningbarn.
Omsorgssvikt kan gi hjerneskade
Han snakket om hvor viktig det er med en trygg barndom. Han fortalte at mennesker som opplever traumatiske hendelser tidlig i livet gjerne tar skade av det.
– Bristende emosjonsregulering i barndommen er til stede i nesten alle psykiske lidelser, sa Raundalen.
– Jeg sier ofte til BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) at innredningen er mye viktigere enn utredningen, sa han.
Viktig med samspill mellom barnehage og hjemmet
Han snakket også om barnehagen. 80 prosent av 1-åringer går i barnehagen. I tillegg til hjemmet utgjør den derfor et viktig ledd i omsorgskjeden.
Raundalen pekte på viktigheten av å skape en helhet mellom disse to utviklingsarenaene, der hjemmet vet om hva som skjer i barnehagen og vice versa.
– Foreldrene må trene på å spørre barna hvordan dagen har vært, sa han.
– I tillegg må barnehagen gripe sjansen til en prat når foreldrene er innom. Det er viktig for barna at det oppleves som en helhet, la han til.
Engasjerte barnehager
De siste foredragsholderne representerte fire av Porsgrunns barnehager. Disse barnehagene har jobbet ekstra mye med hvordan de kan få til en enda tettere dialog mellom barnehagen og hjemmet.
Nå vil de bli flinkere til å spørre om hjemmesituasjonen. Fra høsten og fram til sommeren 2015 skal foreldre i barnehagene inviteres til å snakke om mer private forhold i hjemmet. Spørsmålene er mer personlige enn de har vært tidligere.
– Vi kommer til å legge opp til litt mer direkte spørsmål i oppstartssamtalene. Med dette trer vi inn i det som kan være litt mer komplisert, sier Hanne Stulen Granly, virksomhetsleder i Flåtten barnehage.
– Ved å bry oss, kan vi kanskje avdekke eventuelle vanskeligheter og krenkelser av barn. Målet er å tilby hjelp til barn og foreldre tidlig, sier hun.
Hun representerer den ene pilotbarnehagen. Sammen med Valhall barnehage, Borgeenga barnehage og Kirketjernet/Vestsiden barnehage har de jobbet med dette en stund. De har utarbeidet en mal og en veileder for oppstartssamtalene. Evalueringen av pilotprosjektet vil vise om vi skal videreføre dette til alle kommunens barnehager.
Fant du det du lette etter?