Dystert, men veldig viktig på Grefsen skoleHelle og Anne synes forestillingen var annerledes og litt rar. – Og så var det litt sånn mørkt og skummelt. Særlig når han sinnamannen brølte, sier de to blide jentene fra fjerde klasse ved Grefsen skole, her med Boj, gutten i teaterstykket. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

To-tre i hver klasse opplever vold hjemme:

Dystert, men veldig viktig på Grefsen skole

– Hvorfor går ikke mammaen fra pappaen når han slår henne? Det var ett av spørsmålene fra en engasjert elevgjeng ved Grefsen Barneskole, etter teaterforestillingen Sinnamann.

Kristin Tufte Haga

Kristin Tufte Haga

Publisert:
20.11.2015 kl 10:34

Sist oppdatert:
21.11.2015 kl 11:36

GREFSEN: «Vold mot barn er et av samfunnets største problemer, og vi kan regne med at i hver skoleklasse i Norge finnes flere barn som lever med vold tett på livet, enten ved at de selv er utsatt for vold og krenkelser, ved at de er vitne til vold eller begge deler. Derfor er det viktig at skolebarna, gis kunnskap om familievold og handlingkompetanse slik at de vet hva de skal gjøre hvis det er aktuelt i deres liv. Barneombudet har sett utdrag fra forestillingen og lest boken til Gro Dahle. Forestillingen som er basert på boken gir oss enda en arena hvor dette alt for vanlige problemet kan diskuteres med barna.» 
Tidligere barneombud Reidar Hjermann på sinnamann.no.

Se bildet størreFull kultursal ved Grefsen skole under forestillingen Sinnamann, torsdag. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Fullt i kultursalen ved Grefsen skole, torsdag. Første runde med elever hadde benket seg ned for å overvære teaterforestillingen Sinnamann. Som varer i rundt en halvtime.

LES OGSÅ: Det handler om å ta vare på hverandre

Frykt, usikkerhet

I starten ble det litt latter av faren, som litt overivrig så gjerne vil lage god stemning, da han kommer hjem til kone og sønnen Boj. Men ganske raskt merkes den anstrengte stemningen, usikkerheten hos mor og sønn, og frykten for at pappa skal bli sinna igjen, eller «sinnamann».

Se bildet størreBoj og moren i forestillingen Sinnamann. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

– Nå er pappa glad, en når blir han sur og sint igjen?

– Er det min skyld at pappa blir sint?

– Pappa er sinnamann igjen.

– Hvem kan jeg snakke med?

Det er tøff teaterkost som vises for barna, men samtidig med et veldig viktig budskap.

LES OGSÅ: Kampanje mot vold: Unnskyld, tårevåte øyne, det kommer aldri til å skje igjen!

– Lever ikke i Kardemommeby

– Vi lever ikke i Kardemomme By. Vi har jo gått noen runder om vi skulle si ja til disse forestillingene for elevene på Grefsen skole, for det er tøffe forestillinger som illustrerer frykt og vold hjemme. Men det er et så viktig tema, og som vi ønsker å skape felles forståelse for og samhold rundt, sier rektor Are Enger.

Han legger til:

– Dette er virkeligheten og setter ting i perspektiv. Igjen så handler det om å bry seg, si i fra og ta ansvar. Og det ansvaret skal vi ta.

LES OGSÅ: Jeg blir i hvertfall i tre måneder, den nye rektoren ved Grefsen skole

Som sammen med skuespillere, sosiallærer, inspektørene ved skolene, representant fra barnevernet og helsesøster, satt klare etter forestillingen til å svare på spørsmål fra barna. Sistnevnte poengterte at tallene viser at hele to til tre i hver klasse kan oppleve vold hjemme.

– Hvorfor går ikke mammaen?

Se bildet størreMange på plass for blant annet å svare på spørsmål fra barna, etter teaterforestillingen, Sinnamann, i tillegg til skuespillerne i stykket. Fra venstre rektor Are Enger, helsesøster Anne Kristin Sande, fra barnevernet Miguel Angel Mejia Ruiz, og Unni Haug fra oppvekstkontoret til bydelen, inspektører ved skolen, Trine Andersen og Christine Elnæs og sosiallærer Hege Ross. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Og de var det mange av. I starten litt hyggelige spørsmål om hvordan det er å være skuespillere, også om pappan slo på ordentlig i stykket? Men etter hvert kom de viktige spørsmålene frem. Og de viktige svarene.

– Hvorfor skiller de seg ikke, hvorfor går ikke mammaen fra pappaen når han slår henne? Hvorfor sier ikke mammaen ifra til noen som kan hjelpe?

– Kanskje fordi hun føler skam for situasjonen hjemme, og ikke vil at andre skal få vite. Hun sier jo også til Boj at han ikke skal si det til noen. Mor er kanskje likevel glad i mannen sin, selv om hun er redd han og ikke liker det han gjør. De har det kanskje hyggelig og bra sammen innemellom? Men så klart, innerst inne vil hun nok ha hjelp.

– Er det ikke ulovlig å slå damer?

– Jo, det er det. Det er ikke lov å slå noen. 

– Kan det være omvendt – moren slår?

– Ja, vold kan være i alle relasjoner. Men vold hjemme av voksne er aldri barnas skyld. Og det er viktig å be om hjelp hvis du opplever vold hjemme. Snakk med noen du stoler på, kanskje andre foreldre til venner, lærere, andre voksne. Barn skal ikke gå rundt og holde på vonde hemmeligheter.

LES OGSÅ: Slik lurer 13-åringene foreldrene, og drikker seg fulle

Se bildet størreSkole- og bydelsrepresentanter og skuespillerne på scenen etter forestillingen for å svare på spørsmål fra barna. Fra venstre: Faren i stykket, Porfirio Gutierrez, nummmer tre fra venstre moren, Vivian Hein, og Gunnar Strand helt til høyre med Boj på fanget. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

– Det er også en barne- og ungdomstelefon dere kan ringe til. Dere trenger heller ikke si hvem dere er hvis dere ringer, telefon 116 111.

– Det finnes også psykisk vold, eller materiell vold. På scenen så dere jeg ødela det som var satt sammen. Det også skaper frykt og er vold, selv om man ikke direkte slår noen.

– Hvorfor kom pappaen med gave til Boj etter at han hadde slått?

– Han hadde nok dårlig samvittighet for det han hadde gjort, og prøvde å kjøpe sønnen til å bli blid igjen, kjøpe tilgivelse.

 

Sinna Mann!!!

Vi har jobba mye i det siste, reist litt og ikke rukket å blogge noe serlig. MEN i går var vi på Grorudskole og var med på 3 forestillinger. Litt annerledes opplegg denne gangen. Vi gjorde et opplegg med teateret Sinna mann.  Sjekk hjemmesiden dems http://www.sinnamann.no/ .  Vi startet med videoen vår Vendepunkt og rappet live oppå den. Altså vi viste en versjon der låta er byttet ut med instrumental uten vokal, så vi rappet live på den.  Rett etter det så ble det teaterforestilling. Stykket er veldig bra og sterkt. Det handler om lille Boy som har en nervøs mor og en far som kan gå fra blid til ekstremt sinna. Han slår også mor. Sinna Mann er noe samtlige børr se! Etter stykket satt vi alle i et panel sammen med en fra politiet, krisesenteret og noen fra barnevernet. Vi alle introduserte oss og snakket litt om hvem vi er og hva vi driver med. Så svarte vi på spørsmål fra salen. Det var mange bra spørsmål og noen fortalte om egne erfaringer og det ble livat debatt nermest. Veeeldig egasjert ungdom. Utrolig givende å vere en del av. Fantastisk dag!

Han som spiller Sinna mann spiller også i noen filmen bla Døden på Oslo S. Kjempe kul fyr.

Sjekk facebookgruppa vår – https://www.facebook.com/TONNABRIX

Sjekk ut http://www.egalteater.no/

Her er noen som jobber i barnevernet.

 

Boy fikk låne den tøffe Tonna Brix capsen fra Lokkshop

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.