Terningkast 6:Uhyggelig sterkt
Artikkeltags
“Sinna mann” er blitt en uhyggelig sterk historie om vold mot barn, men også en fortelling om at det nytter å si fra.
“Det brenner en brann i pappa. Brannen sniker seg oppover ryggen på han og tar over min snille pappa. Ikke slå. Ikke slå.
Er det min feil at pappa blir sånn? Jeg lover at jeg skal bli annerledes. Jeg skal ikke rope høyt, jeg skal til og med slutte å puste. Bare du slutter å slå”.
Det er dukken Boy som sier dette i stykket “Sinna mann” med Egal teater. Et samarbeid mellom Nordland Teater og redd barna har gjort det mulig å sette opp denne forestillingen der fokus settes på barn som opplever vold i hjemmet. Beskjeden i stykket er klar. Gi beskjed før det er for seint.
Vi får oppleve uhyggelig skremmende teaterkunst på scenen. Der en dukke synliggjør barns frykt for at det er deres feil at foreldre slår og hvor urettferdig det er. På en pedagogisk måte får vi også se at det nytter å si fra. Dette er en beskjed som ikke kan sies klart nok. Barn skal ikke slås og de som ser at slike uhyrligheter skjer har en plikt til å si fra om problemet. Det er vår plikt som voksne å sørge for at slike overgrep ikke skjer og det viser stykket på en fortreffelig måte. Dette stykket ble vist for barn som går i tredje klasse. Altså ganske unge mennesker og det er klart at mange av disse ble redde under forestillingen, men det er også poenget. Vold er skremmende og det treffer nok barna på en bunnsolid måte.
Etter forestillingen var det satt av tid til diskusjon med barna og på den måten blir nok en del uklarheter opplyst. Men fy flate for en forestilling dette var. Til å være første dag i Vinterlysfestivalen så peker pilen bare oppover og jeg tror at hvis dette er noe man skal legge lista etter så blir dette noen dager med ekstremt høy kvalitet. Rett og slett glimrende.
Viktor Leeds Høgseth
5. Også «Sinna Mann», en bildebok fra 2003 som handler om familievold, har blitt satt opp som en enkel teaterforestilling. Bildene under viser hovedpersonene i boka og i Teater Egals oppsetning. Forestillinga deres har blitt vist flere steder i Norge, blant annet i forbindelse med en turné i regi av Forum for Barnekonvensjonen og støtta av Redd Barna høsten og vinteren 2008. Skuespillerne i Teater Egal er Vivian Hein, Gunnar Strand og Gard Pedersen. (Foto:Terje Bendiksby /Scanpix)
Artikkeltags
Les mer om:
To-tre i hver klasse opplever vold hjemme:
Dystert, men veldig viktig på Grefsen skole
– Hvorfor går ikke mammaen fra pappaen når han slår henne? Det var ett av spørsmålene fra en engasjert elevgjeng ved Grefsen Barneskole, etter teaterforestillingen Sinnamann.
GREFSEN: «Vold mot barn er et av samfunnets største problemer, og vi kan regne med at i hver skoleklasse i Norge finnes flere barn som lever med vold tett på livet, enten ved at de selv er utsatt for vold og krenkelser, ved at de er vitne til vold eller begge deler. Derfor er det viktig at skolebarna, gis kunnskap om familievold og handlingkompetanse slik at de vet hva de skal gjøre hvis det er aktuelt i deres liv. Barneombudet har sett utdrag fra forestillingen og lest boken til Gro Dahle. Forestillingen som er basert på boken gir oss enda en arena hvor dette alt for vanlige problemet kan diskuteres med barna.»
Tidligere barneombud Reidar Hjermann på sinnamann.no.
Fullt i kultursalen ved Grefsen skole, torsdag. Første runde med elever hadde benket seg ned for å overvære teaterforestillingen Sinnamann. Som varer i rundt en halvtime.
LES OGSÅ: Det handler om å ta vare på hverandre
Frykt, usikkerhet
I starten ble det litt latter av faren, som litt overivrig så gjerne vil lage god stemning, da han kommer hjem til kone og sønnen Boj. Men ganske raskt merkes den anstrengte stemningen, usikkerheten hos mor og sønn, og frykten for at pappa skal bli sinna igjen, eller «sinnamann».
– Nå er pappa glad, en når blir han sur og sint igjen?
– Er det min skyld at pappa blir sint?
– Pappa er sinnamann igjen.
– Hvem kan jeg snakke med?
Det er tøff teaterkost som vises for barna, men samtidig med et veldig viktig budskap.
LES OGSÅ: Kampanje mot vold: Unnskyld, tårevåte øyne, det kommer aldri til å skje igjen!
– Lever ikke i Kardemommeby
– Vi lever ikke i Kardemomme By. Vi har jo gått noen runder om vi skulle si ja til disse forestillingene for elevene på Grefsen skole, for det er tøffe forestillinger som illustrerer frykt og vold hjemme. Men det er et så viktig tema, og som vi ønsker å skape felles forståelse for og samhold rundt, sier rektor Are Enger.
Han legger til:
– Dette er virkeligheten og setter ting i perspektiv. Igjen så handler det om å bry seg, si i fra og ta ansvar. Og det ansvaret skal vi ta.
LES OGSÅ: Jeg blir i hvertfall i tre måneder, den nye rektoren ved Grefsen skole
Som sammen med skuespillere, sosiallærer, inspektørene ved skolene, representant fra barnevernet og helsesøster, satt klare etter forestillingen til å svare på spørsmål fra barna. Sistnevnte poengterte at tallene viser at hele to til tre i hver klasse kan oppleve vold hjemme.
– Hvorfor går ikke mammaen?
Og de var det mange av. I starten litt hyggelige spørsmål om hvordan det er å være skuespillere, også om pappan slo på ordentlig i stykket? Men etter hvert kom de viktige spørsmålene frem. Og de viktige svarene.
– Hvorfor skiller de seg ikke, hvorfor går ikke mammaen fra pappaen når han slår henne? Hvorfor sier ikke mammaen ifra til noen som kan hjelpe?
– Kanskje fordi hun føler skam for situasjonen hjemme, og ikke vil at andre skal få vite. Hun sier jo også til Boj at han ikke skal si det til noen. Mor er kanskje likevel glad i mannen sin, selv om hun er redd han og ikke liker det han gjør. De har det kanskje hyggelig og bra sammen innemellom? Men så klart, innerst inne vil hun nok ha hjelp.
– Er det ikke ulovlig å slå damer?
– Jo, det er det. Det er ikke lov å slå noen.
– Kan det være omvendt – moren slår?
– Ja, vold kan være i alle relasjoner. Men vold hjemme av voksne er aldri barnas skyld. Og det er viktig å be om hjelp hvis du opplever vold hjemme. Snakk med noen du stoler på, kanskje andre foreldre til venner, lærere, andre voksne. Barn skal ikke gå rundt og holde på vonde hemmeligheter.
LES OGSÅ: Slik lurer 13-åringene foreldrene, og drikker seg fulle
– Det er også en barne- og ungdomstelefon dere kan ringe til. Dere trenger heller ikke si hvem dere er hvis dere ringer, telefon 116 111.
– Det finnes også psykisk vold, eller materiell vold. På scenen så dere jeg ødela det som var satt sammen. Det også skaper frykt og er vold, selv om man ikke direkte slår noen.
– Hvorfor kom pappaen med gave til Boj etter at han hadde slått?
– Han hadde nok dårlig samvittighet for det han hadde gjort, og prøvde å kjøpe sønnen til å bli blid igjen, kjøpe tilgivelse.
Sinna Mann!!!
- 08.11.2014 kl.14:10 i Blogg
- Ingen kommentarer
Vi har jobba mye i det siste, reist litt og ikke rukket å blogge noe serlig. MEN i går var vi på Grorudskole og var med på 3 forestillinger. Litt annerledes opplegg denne gangen. Vi gjorde et opplegg med teateret Sinna mann. Sjekk hjemmesiden dems http://www.sinnamann.no/ . Vi startet med videoen vår Vendepunkt og rappet live oppå den. Altså vi viste en versjon der låta er byttet ut med instrumental uten vokal, så vi rappet live på den. Rett etter det så ble det teaterforestilling. Stykket er veldig bra og sterkt. Det handler om lille Boy som har en nervøs mor og en far som kan gå fra blid til ekstremt sinna. Han slår også mor. Sinna Mann er noe samtlige børr se! Etter stykket satt vi alle i et panel sammen med en fra politiet, krisesenteret og noen fra barnevernet. Vi alle introduserte oss og snakket litt om hvem vi er og hva vi driver med. Så svarte vi på spørsmål fra salen. Det var mange bra spørsmål og noen fortalte om egne erfaringer og det ble livat debatt nermest. Veeeldig egasjert ungdom. Utrolig givende å vere en del av. Fantastisk dag!
Han som spiller Sinna mann spiller også i noen filmen bla Døden på Oslo S. Kjempe kul fyr.
Sjekk facebookgruppa vår – https://www.facebook.com/TONNABRIX
Sjekk ut http://www.egalteater.no/
Her er noen som jobber i barnevernet.
Boy fikk låne den tøffe Tonna Brix capsen fra Lokkshop