Sinna Mann

“Sinna Mann er et teaterstykke som gir stemme til avmakten, volden, håpet og redningen. Forestillingen vil leve videre etter teppefall og for mange av tilskuerene ikke falle til ro før viktige forandringer i ens egen familie er forsøkt gjennomført.”
Øyvind Aschjem
Alternativ til Vold

 Égal teater har med denne teaterproduksjonen ønsket å finne barnets perspektiv og stemme. Vold i hjemmet er et tabulagt tema. Med teatret som forum har vi muligheten til å bryte tausheten, få et felles vokabular og snakke sammen om vold i familien. ègal teater har som mål å gå under huden på problemet i nær relasjon med vårt publikum.

Forestillingen passer for voksne og barn fra 5 år og oppover. Vi har spilt forestillingen ved barne- og ungdomskoler, seminar og åpne forestillinger.

Vi meget stolte av å ha reist med ”Sinna Mann” på Norgesturné høsten 2008. Fra Kirkenes i nord til Lyngdal i sør var vi innom alle landets fylker. Turnéen kom i stand ved et samarbeid med Forum for barnekonvensjonen, som er en samling av ca. 60 frivillige organisasjoner. I styringsgruppen for turneen satt Redd Barna, Røde Kors, Støttesenteret mot incest, Norsk folkehjelp, Unicef og FN Sambandet. Turnéen fikk økonomisk støtte fra Barne- og likestillingsdepartementet, Helse og Rehabilitering, Redd Barna og Røde Kors.

Turnéen og égal teater er også gjenstand for et forskningsprosjekt om kultur og næring tildelt av Norges forskningsråd og utført av Telemarksforskning i Bø.

”Sinna Mann” ble invitert til Vinterlysfestivalen 2009 i Mo i Rana hvor vi fikk Terningkast 6. Vinterlysfestivalen er Norges største Teaterfestival.

Presse:

Ranablad: “Rett og slett glimrende” Terningkast 6!
Fy flate for en forestilling dette var. Til å være første dag i Vinterlysfestivalen så peker pilen bare oppover og jeg tror at hvis dette er noe man skal legge lista etter så blir dette noen dager med ekstremt høy kvalitet. Rett og slett glimrende.

Østlendingen: Vi må bryte tausheten om vold
Nær 250 kule og knisende ungdommer i kinosalen i Elverum blir stille når Gard Pedersen, faren i forestillingen «Sinna mann», knytter nevene. Mora får juling, og Boj er livredd.
Du må ikke snakke om det Boj, det er hemmelig, ber mor.
Men Boj bryter tausheten. Han sier ifra, og da skjer det noe. Kanskje går det bra.

 

Farsunds Avis: Teaterstykke slo an
Hver fjerde elev som overvar teaterstykket «Sinna mann» i kulturhuset i går har ifølge statistikken blitt utsatt for fysisk vold fra èn av foreldrene sine. Så brutal er tallenes tale. Statistikken sier også at hver tiende elev har opplevd vold i hjemmet sitt. Dermed kan man godt si at forestillingen om nettopp vold i hjemmet tar opp en tabubelagt virkelighet som angår veldig mange.

Sinna Mann forestilling på Fjell skole-Drammen

 

10/12-12 ble forestillingen ” Sinna Mann” vist på Fjell skole for 4.-7.klasse. Det var to forstillinger fordelt på 4.-5.kl og 6.-7.klasse. Til sammen var det 350  barn som så forestillingen.

I forkant av møtet hadde vi helsesøster og undertegnede et møte med Øyvind Aschjem hvor vi snakket om hvordan vi skulle legge opp dagen. Før selve dagen hadde det også vært dialog mellom Vivian fra Ègal teater og Øyvind, hvor det ble avtalt at undertegnede skulle være tilstede på elevrådet uka før forstillingen og informere litt selv om forsestillingen. Alle i elevrådet skulle skrive ned spørsmål til Boj. Det kom inn ca 20 spørsmål, og noen av disse ble plukket ut og kunne brukes etter forestillingen.

Barna hadde fått utdelt to skriv om forestillingen den dagen. Et til seg selv og et som foreldrene skulle ha. ( se vedlegg)

Øyvind innledet med å si litt til barna før forestillingen startet. Etter forestillingen lagde vi et panel bestående av Øyvind, en fra barnevernet, en fra politiet, helsesøster og undertegnede. I tillegg til de spørsmålene som vi hadde plukket ut, ble det mulighet for elevene til å stille spørsmål direkte. Det ble også opplyst om at Øyvind og dukka Boj ville være med opp på mitt kontor etter siste forestilling, og barna kunne komme dit hvis de ønsket å snakke mer.

Etter forestillingen kom det flere barn som ville snakke om forestillingen, og om noen de visste om som ble utsatt for vold. To jenter hadde en venninne som hadde en bror som ble slått, og lurte om de kunne si det selv om venninnen ikke ville at de skulle si det. To jenter fortalte om en venninne som de hadde sett ble slått. De hadde fortalt til henne etter forestillingen at de ville gå rett opp til Boj å fortelle om hvordan hun hadde det. Dagen etter ble jeg kontaktet av en lærer som hadde en elev som rett etter forestillingen hadde sagt: ” Jeg har det akkurat som Boj”.

 Alle disse tre sakene førte til nye bekymringsmeldinger til barnevernet. I den ene saken er jenta nå i beredskapshjem, og i den andre ligger saken og venter hos politiet for dommeravhør, og i den tredje saken ble det både politianmeldelse og tiltak med veiledning hjemme. Vi hadde en sak til hvor en jente satt som en forskremt fugleunge under forestillingen, men der har hun ikke fortalt noe i samtale etterpå.

Før forestillingen hadde vi  kontaktet Drammen Tidene, byens lokalavis. De var tilstede og laget en reportasje i avisen dagen etter. ( se vedlegg) To dager etter det kom avisen igjen for å lage en ny reportasje om vold. Denne ble publisert fire dager etter. ( se vedlegg)

 

 

 

 

 

Vi var meget fornøyd med forestillingen og opplegget rundt. Forestillingen førte til at barn fortalte om vold, og vi bruker forestillingen ofte når vi snakker med barn om vold. Vi er veldig glad for at vi fikk mulighet til å få besøk av ”Sinna Mann” og håper at dette er noe vi kan få til som en årlig gjennomføring med et trinn på skolen her.

Forhåndsvis vedlegget sinna mann fjell egal.pdf

 

 
 
sinna mann fjell egal.pdf

 

Fjell skole 11/3-13

Sunnmørsposten: Familievold på timeplanen

Telemark Arbeiderblad: Sinna Mann engasjerte barna

 

Sinnamann nettside

[pageview url="http://www.sinnamann.no/" title="klikk her for å gå til siden"]


Recent Posts

  1. Godt Nytt ÅR!🌟Egal teater spiller Ronja Røverdatter lørdag og søndag den 8.og 9. januar kl. 1400. Vi spiller med inntil 50 publikummere per forestilling. Velkommen.❤️ Leave a reply
  2. Ronja Røverdatter den 18. desember er flyttet til 16.januar kl. 1400 på grunn av restriksjoner fra myndighetene. Leave a reply
  3. “Trollenes jul”-billetter for salg på Ticketmaster.no for julen 2021! Leave a reply
  4. Leave a reply
  5. Leave a reply
  6. Hurra vi har åpnet opp❤️sjekk vårens forestillinger🎭🥳 Leave a reply
  7. “Den hvite klovnen” av Kari Saanum. Stor takk for støtten fra Norsk Kulturråd og Kultur Etaten Oslo kommune og til Teater Ibsen for lån av kostymer. Leave a reply
  8. Ronja Røverdatter av Astrid Lindgren spilles hele sommern 2021 🌸 Leave a reply
  9. Terningkast 6 uhyggelig sterkt! “Sinna mann” er blitt en uhyggelig sterk historie om vold mot barn, men også en fortelling om at det nytter å si fra. “Det brenner en brann i pappa. Brannen sniker seg oppover ryggen på han og tar over min snille pappa. Ikke slå. Ikke slå. Er det min feil at pappa blir sånn? Jeg lover at jeg skal bli annerledes. Jeg skal ikke rope høyt, jeg skal til og med slutte å puste. Bare du slutter å slå”. Det er dukken Boy som sier dette i stykket “Sinna mann” med Egal teater. Et samarbeid mellom Nordland Teater og redd barna har gjort det mulig å sette opp denne forestillingen der fokus settes på barn som opplever vold i hjemmet. Beskjeden i stykket er klar. Gi beskjed før det er for seint. Vi får oppleve uhyggelig skremmende teaterkunst på scenen. Der en dukke synliggjør barns frykt for at det er deres feil at foreldre slår og hvor urettferdig det er. På en pedagogisk måte får vi også se at det nytter å si fra. Dette er en beskjed som ikke kan sies klart nok. Barn skal ikke slås og de som ser at slike uhyrligheter skjer har en plikt til å si fra om problemet. Det er vår plikt som voksne å sørge for at slike overgrep ikke skjer og det viser stykket på en fortreffelig måte. Dette stykket ble vist for barn som går i tredje klasse. Altså ganske unge mennesker og det er klart at mange av disse ble redde under forestillingen, men det er også poenget. Vold er skremmende og det treffer nok barna på en bunnsolid måte. Etter forestillingen var det satt av tid til diskusjon med barna og på den måten blir nok en del uklarheter opplyst. Men fy flate for en forestilling dette var. Til å være første dag i Vinterlysfestivalen så peker pilen bare oppover og jeg tror at hvis dette er noe man skal legge lista etter så blir dette noen dager med ekstremt høy kvalitet. Rett og slett glimrende. Viktor Leeds Høgseth Les mer om: Festival Lik Rana Blad på Facebook Leave a reply