Nye forestillinger med “Pippi Langstrømpe på de sju hav”

Datoer:

På égal teater Munkedamsveien 80a 0270 Oslo

27. mai kl. 13.00
16. juni kl. 13.00
12. juli  kl. 13.00

På Hvaler Gjestgiveri Vestreveien 132, 1680 Skjærhalden

15.Juli kl.1600

 

Billetter:
https://www.ticketmaster.no/artist/pippi-langstrompe-egal-teater-billetter/989035

Pippi på de sju hav er historien om Pippi – en jente som bor alene i Villa Villekulla sammen med apen sin Herr Nilsson og hesten Lille Gubben. Pippi blir venner med nabobarna Tommy og Annika, som får oppleve mange spennende og overaskende ting sammen med den helt spesielle jenta i Villa Villekulla. Pippis mamma er død, og pappaen hennes bor på en sydhavsøy, hvor han er konge. Pippis slekt er full av berømte sjørøvere, og Pippi har også tenkt til å bli sjørøver når hun blir stor. Som dere sikkert skjønner får ikke Tommy og Annika en kjedelig dag så lenge de er sammen med Pippi.

Fru Pruselius, som er leder for barnevernet, er ikke like imponert. Hun syns rett og slett det er uforsvarlig at Pippi, som ikke er voksen, skal bo alene, og når hun selv ikke klarer og overbevise Pippi om å flytte til barnehjemmet, sender hun politibetjentene Kling og Klang for å hente Pippi. Men etter å ha blitt bedre kjent med Pippi er ikke politiet like sikre på at hun ikke kan klare seg ganske godt på egenhånd. Når Pippi får vite at pappaen hennes har blitt tatt til fange av pirater på en sydhavsøy, tar hun med seg Tommy og Annika for å hjelpe til med å befri Kaptein Langstrømpe. Men kommer hjelpen fram i tide, eller klare piratene å få tak i Sjørøver Fabbes fantastiske gullskatt? Kan sjørøverne med alle sine sverd og kanoner klare å bekjempe Pippi – verdens sterkeste jente?

Av Astrid Lindgren
Manus sammensatt av Johan Gille

Pippi: Lina Kristin Berg
Tommy: Bård Elias Frøsland Nystøy
Annika: Hulda Hein-Gutierrez
Blodsvente/Klang: Andreas Cappelen
Frøken Pruselius/Sjørøver Madam: Vivian Hein
Jokke med kniven/postbud: Gaute Skjegstad
Kling/Fridolf/Franco: Gunnar Strand
Kapetein Efraim Langstrømpe: Porfirio Gutierrez
Fortellerbarn/Sjørøverfabbe/Marco: Njål Hein-Gutierrez
Fortellerbarn/Pedro: Samuel Hein Gutierrez
Fortellerbarn/engel i himmelen/mamma til Tommy og Annika: Kasandra Simonsen
Fortellerbarn/sjørøverjente/Rosalinda: Isabel Daae
Regi: Porfirio Gutierrez
Koregrafi: Karoline Bakka Hjertø
Scenografi: John Johannsen

Pippi blir omtalt som bærebjelken i Astrid Lindgrens forfatterskap, og har blitt en verdenskjent krakter. Pippis liv og hennes måte å takle store utfordringer på, kan også få oss til å tenke over hvordan et barn som havner på et sted i et land hvor man ikke passer helt inn har det, og hva det har av talenter og ressurser. Når man er annerledes og ikke har den samme bakgrunnen som de fleste andre har, kan man da presses inn i et system som gjør at barnet ikke føler seg sett, respektert og vil få det godt? Kan vi som samfunn i det hele tatt tilby hjelp til barn som er alene og kanskje har mistet noen eller har noen de savner og er bekymret for langt borte? Pippi ser vi i égalteater på som et av mange eksempler fra hele Astrid Lindgrens forfatterskaps hovedbudskap: Det viktigste er å alltid ta hensyn til barnets beste.
Astrid Lindgrens Pippi inspirerer oss til å fortsette arbeidet for å belyse barnas vilkår og virkelighet selv om Pippi ble skapt i barnets århundre er dette århundret fullt av utfordringer for barn. Selv om bevisstheten om barns vilkår er mye større er det mange utfordringer og krav til barna som vokser opp i dag og momentumet rundt barnekultur kan fremdeles få en større plass i samtiden. Mange har kanskje tatt seg tid og råd til en i-pad og smarttelefon men har kanskje ikke tid eller råd til å prioritere gode opplevelser med barna. En Pippi forestilling kan være nettopp dette en spennende og innholdsrik forestilling hvor store og små sammen opplever Pippis utrolige selvtillit og kamp for gode verdier. Hvor hennes utfordringer og seire kan symbolisere prøvelser vi opplever i våre egne liv men også den viktig muligheten til å drømme seg helt bort i hvordan det ville være hvis et barn selv kunne få være verdens sterkeste, til å ta opp kampen mot noen voksnes dumskap og grådige hensynsløshet. Til å være en som gjør noe med urettferdighet og gir tåpene en viktig lærepenge. Pippi symboliserer kanskje det gode i oss alle og som er det gode vi alle har i oss når vi kommer til verden som barn.
Den franske filosofen Rousseau med sitt hovedverk Emile som handlet om en gutt som kun trengte litt god veiledning og kunne få all kunnskap og kompetanse fra å vandre rundt i skogen og tilfredsstille sin nysgjerrighet og naturlig kunnskapstørst var nok til å utdanne en lykkelig og velfungerende person, er en inspirasjon for Lindgrens Emil historier og er også et gjenkjennbart tema hos de fleste andre Lindgren historier. Rousseaus tanke var at kulturen ikke nødvendigvis var av et gode for et barns utvikling. Ellen Key var den svenske forfatteren som skrev boken ”Barnets århundre” som videreførte mange av Rousseaus ideer og ble en viktig byggestein i den omfattende utviklingen av synet på barns rettigheter og behov i samfunnet og har preget de moderne demokratiske samfunn. Økte rettigheter for barnet som selvstendig individ og krav på den største respekt. Barn trenger kjærlig omsorg, trygghet og respekt for å kunne være og bli et velfungerende menneske som kan utvikle sine ferdigheter og trenger gunstige rammer for i det hele tatt å kunne konsentrere seg om læring og lek som i vår tid ses på som barnas viktigste oppgave og jobb. I Pippi og sitt øvrige forfatterskap tar Astrid Lindgren opp alvorlige temaer og går vel aldri i fellen og undervurdere barns intelligens og evner. Det er nettopp denne troen på barnet som gjør Astrid Lindgrens forfatterskap så sterkt. På mange måter er Astrid Lindgren selv en Pippi kanskje verdens sterkeste barnebok forfatter og vi ønsker at alle skal kunne spise denne litterære og sceniske dunderhonningen som Astrid Lindgren har laget til alle oss som har vær og de som er barn for å fortsette og tro på det gode menneskene kan kjempe for og få til. Det kan se mørk og håpløst ut for Pippi men når andre tviler er hun sikker på at hun skal klare det. Som Pippi sier: Hvis jeg ikke våger, er jeg ikke noe annet enn en liten lort. Og andre udødelige Pippi sitater og er pedagogisk gull som: Det har jeg aldri gjort før så det klarer jeg sikkert. Denne Pippi gjenoppstår igjen og igjen og virker å være udødelig så spennende og sterk er hun og derfor kommer hun til å spilles på mange scener for mange barn og voksne fremover. Hjertelig velkommen til den utrolige Pippis teater forestilling på de sju hav!